Barbizonlaan 88 - 2908 ME Capelle a/d IJssel - 085 - 792 2222

Coronavirus heeft grote invloed op vraag naar ventilatiemonteur

Het coronavirus is onder ons en, zal, ook als het vaccin straks voor iedereen beschikbaar wordt, nog wel even blijven. Met elkaar leren we steeds meer over het ontstaan, de ontwikkeling en de (mogelijke) gevolgen ervan. Naast de plicht tot het dragen van een mondkapje, het veelvuldig wassen van onze handen en het houden van anderhalve meter afstand, wordt er ook in toenemende mate over luchtkwaliteit gesproken.

Discussie tussen de professionals

Daar waar het RIVM nog niet bevestigt of aerosolen (de kleine druppeltjes die in de lucht blijven hangen) inderdaad een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus, is dat volgens een toenemend aantal deskundigen wel het geval. Over één stelling zijn de deskundigen het absoluut eens: goede ventilatie, waarbij een continue toevoer van verse lucht gegarandeerd wordt is noodzakelijk. Het zorgt er namelijk voor dat aerosolen verdwijnen en het risico op besmetting verkleint. En dat is natuurlijk wat we willen.

Aerosolen, klein maar krachtig

Voor bedrijven, organisaties, maar ook voor andere (overheids)instellingen zoals scholen betekent het feitelijk dat ze geen keus hebben: men moet actief aan de slag met de luchtbehandeling in ruimtes. Opiniepeiler Maurice de Hond schreef eerder in een artikel over de overeenkomsten tussen het coronavirus en tuberculose. Binnen de medische wetenschap wordt er inmiddels van uitgegaan dat tuberculose (dat overigens geen virus maar een bacterie is) via de lucht wordt verspreid evenals mazelen, dat dan weer wél een virus is. Daarmee wordt de grote rol van aerosolen dus als bewezen geacht.

Ook in de winter fris binnenklimaat

Dus ventileren is het toverwoord anno nu. Wanneer het weer nog zacht is, volstaat in beginsel het openen van ramen en deuren zodat er volop lucht door ruimtes stromen kan. In de winter is dit uiteraard stukken lastiger waardoor er op een andere manier voor schone, verse lucht gezorgd moet worden. Tel daar de zorg bij op over besmetting bij jongeren die met velen tegelijk in slecht geventileerde klaslokalen zitten en het beeld is compleet. Uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven blijkt bovendien dat in zeker een kwart van de scholen de kwaliteit van de binnenlucht niet goed is. Kortom, HVAC (heating, ventilation en airconditioning) zou op hoog op de agenda van elke directie moeten staan.

Enorme vraag naar ventilatie-installateurs en regeltechnici

Bij Staytec volgen we de ontwikkelingen vanzelfsprekend nauwgezet. En dat niet alleen: we spelen met ons aanbod van goed opgeleide vakmensen actief in op hetgeen nodig is in de markt. We bieden gecertificeerde installateurs, technici in de regeltechniek en meer specialisten die van wanten weten. Ook een vacature binnen deze branche te vullen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Bronnen:

AD - artikel 'Ventilatie scholen extra risico: luchtkwaliteit vaak ondermaats terwijl corona oprukt bij jongeren'

Maurice de Hond - artikel 'Een geschiedenisles voor Mark Rutte'